برگزاری کرسی آزاداندیشی
دوشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۲۱:۴۵باسمه تعالی
به همت مدیر ، معاون پژوهش و سایر عوامل اجرایی موسسه آموزش عالی حوزوی کوثر استان قزوین کرسی آزاداندیشی با عنوان « کارکرد فقه در نظام اجتماعی » در روز دوشنبه مورخ 94/12/17 با حضور دانش آموختگان برجسته سطح 3 برگزار گردید .
این افراد به ترتیبی که در ذیل می آید ایفای نقش کردند :خانم ها منیره حیدری و صغری مکاریان به عنوان ارائه دهنده و خانم ها سمیه آقاجانی و زهرا کلهر به عنوان منتقد و خانم سمیه مهدوی منش به عنوان داور بحث .
خانم فرشته صفربالی معاون پژوهشی موسسه آموزش عالی حوزوی کوثر فرمودند : این جلسه با هدف آشنایی طلاب با نقد و کارکرد فقه برگزار گردید تا زمینه ساز تحکیم باورهای ایشان نسبت به پایگاه علمی که در آن تحصیل می کنند ، گردد و در ارتقای آن کوشا باشند.
وی با اشاره به حضور 50 نفر از طلاب سطح دو و سه و برخی از مسئولین استانی در این جلسه افزود :
در این نشست بعد از تبیین بحث توسط داور، ارائه دهندگان به تعریف فقه و بیان قلمرو آن پرداختند . با این بیان که فقه در لغت به معنای فهم عمیق و در اصطلاح عبارت از " العلم بالاحکام الشرعیه الفرعیه عن ادلتها التفصیلیة " است. منتقدین هم با تعریف لغوی مشکلی نداشته ، آنرا پذیرفتند.
اما در تعریف اصطلاحی آن چنین شبهه کردند: احکام عقلی از تعریف فوق خارج است.
موافقین در جواب گفتند:عقل یکی از منابع استنباط احکام شرعی است که به عنوان ابزار استنباط حکم به شمار می رود.
شبهه : اگر شما عقل را شرعی دانسته که به عنوان ابزار پذیرفته اید ، پس چرا حکمی که از این ابزار استنباط می شود را شرعی می دانید؟
آیا این نسبت حکم به شارع دادن درست است؟
جواب: ورود احکام به ساحت فقه جایز نمی باشد و احکام عقلی چون تضاد و تناقض به ساحت فقه راه ندارد و باعث خلط میان علوم می شود.
در ادامه طرفین بحث به تعریف قلمرو فقه پرداختند . موافقین اظهار داشتند ، قلمرو فقه همان حرام و حلال الهی است که تا امروز به آن نگاه فردی شده است و لی قابلیت اجتماعی شدن را دارد.مثل خمس و نماز
منتقدین بیان کردند پس چون آثار آن در اجتماع دیده نمی شود بنابراین فقه در عرصه اجتماعی ناکارامد است .
در ادامه ، بحث با حضور و ورود پر شور مخاطبین به آن و نیاز بیشتر ایشان به برگزاری چنین جلساتی به بعد موکول شد.